8 Aralık 2008

Karabamya (Afrika Bamyası)



Mekke gülü Narçiçeği diyenler de var Latince Hibiskus
Burada da Kargede diyorlar.
Tabiî bir içecek olduğundan meyve suyu yerine bayram için hazırladım, gelene :) ikram edeceğim inşallah.
Sıcak olarak aynen kuşburnu çayının tadına benziyor. Meğer renk verdiği için kuşburnuna da katılıyorlarmış…

Karabamya (Mekke Gülü) Şurubu İçin
2 su bardağı Kargede
2 su bardağı Şeker
2 Litre su

Kargede yi önce yıkadım. Bütün malzemeler ile birlikte biraz kaynatıp soğuttum sonra süzgeçten geçirdim. Biraz koyuca yaptım ki sulandırıp açmak için.






10’a Yakın Türü Bulunuyor


Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli de “Hibiskus”un 10’a yakın türünün bulunduğunu söyledi.

Hibiskusun Türkiye’de sadece “trionum” diye adlandırılan türünün Çanakkale, Kırklareli, İstanbul, Kastamonu, Konya ve Mersin illerinde doğada bulunduğunu vurgulayan Düzenli, diğer türlerinin ise kültür bitkisi olarak yetiştirilebildiğini belirtti.
Düzenli, şunları kaydetti:
“Hibiskusun değişik türleri değişik amaçlarla kullanılıyor, her türünün kökeni farklı ülkelere dayanıyor. En yaygın olanlarının anavatanı Afrika ve Asya. Afrika bamyası ya da kara bamya olarak bilinen türünün çiçeği haşlanıp diyabet hastalarında şeker düşürücü olarak kullanılıyor. Bu türün yapraklarını ıspanak gibi sebze olarak kullananlar da var. Çiçeği ayrıca kabızlık tedavisinde de değerlendiriliyor. Koku verici ve aynı zamanda çay olarak kullanılıyor.”
Hibiskusun, çevre duvarı gibi değerlendirilen çit bitkisi var. Bamyaya benzer kırmızı çiçekler açan bodur ağaç şeklindeki türünün anavatanı Çin. Hibiskusun bu türü halk arasında (Japon gülü ya da Çin gülü) olarak tanınıyor.”


Hiç yorum yok: