18 Kasım 2008

İnci Hakkında

İnci, deniz kökenli bir organizma olan molüsk (istiridye diye bilinen yumuşakça) içinde doğal bir şekilde oluşan değerli bir taştır. Doğal inci çok nadir bulunur. Bu sebeple günümüzde tüketiciye sunulan inciler kültür incisidir. Kültür incisi üretmek için istiridye veya midye içine bir kum tanesi veya boncuk yerleştirilir. Böylece istiridye harekete geçecek ve içindeki kum tanesi veya boncuğu sedef ismi verilen maddenin pürüzsüz katmanlarıyla kaplamaya başlayacaktır. Bu kristalize element inciye eşi bulunmaz renk ve görkemli parlaklığını vererek kabuğu oluşturmaya yardımcı olur.

Sağlıklı kültür incileri köklerine göre gruplandırılır. Bu kategoriler dört alandan oluşur:
İstiridye türleri
Coğrafi yerleşim
Tuzlu su
Tatlı su

Aşağıda resmini gördükleriniz James A.'ın sizlere sunduğu dört çeşit tuzlu su kültür incisidir. Bu çeşitlilikteki inciler dünyanın değişik yerlerinde bulunan tuzlu su inci çiftliklerinden toplanır.Renk
Gökkuşağı renklerinde inciler mevcuttur; gül rengi diye bilinen pembemsi, gümüş beyaz, yeşilimsi beyaz, krem rengi, altın tonları, gri, konyak ve siyah. Hem renkli hem de beyaz zeminli inciler için renk artırımı yapılabilir.
Boyut

Bir incinin çapı milimetre ile ölçülür. Çoğunlukla, inci ne kadar iri ise o kadar nadir ve kıymetlidir.

Biçim

İncinin ne kadar yuvarlak ve simetrik olduğu ne kadar kıymetli olduğunun göstergesidir. Sıra dışı bir şekilli asimetrik bir inci tipi olan Barok İncisi ilgi çekici ve yuvarlak incilere kıyasla daha uygun fiyatlıdır.
Yüzey
İnci üzerinde ne kadar az leke, renk değişimi, çatlak, benek varsa o derece kıymetlidir.Parlaklık
Parıltılı inci göz alıcıdır. İnci oluşum esnasında istiridye içinde ne kadar uzun tutulursa, inciyi kaplayan sedef tabakası o kadar kalınlaşır ve dolayısıyla incinin parlaklığı da aynı miktarda artar.



Tamını Okumak İsteyenler

2 yorum:

inci ve annesi dedi ki...

Henüz 4 aylık olan kızımın adını taşıyan bu güzel mücevherin tarafınızdan açıklanmasını satır satır ilgiyle okudum. Umarım ileride bende ona nasıl güzel bir isim taşıdığını böyle ayrıntılarıyla anlatırım..
Sevgilerle

Unknown dedi ki...

İnciyi ziyarete geldim çok tatlı, Allah analı babalı büyütmeyi nasip etsin inşallah.
Hoşça Kalın