24 Kasım 2008

Dikenli Kaktüs İnciri / Babutsa / تين شوكي


Doğada kendiliğinden yetişen, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan ve halk arasında ‘yer inciri’ olarak ta bilinen dikenli incirin, sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç etkisi gösterdiği belirtiliyor. Sinop’un Karakum mevkisinde bol miktarda yetişen bilimsel ismi ‘opuntia ficus-indica’ olan yer incirinin, kaktüsgiller familyasında sınıflanan opuntia cinsinin tipik türü olduğu bildirildi.

Vatandaşların büyük rağbet gösterdiği yer incirinin dış dikenlerinin temizlenmesi sonrası rahatlıkla yenilebiliyor. Lezzet bakımından da farklı bir tada sahip olan türün, Frenk inciri, dikenli incir, kaynanadili adları da kullanılıyor.5-10 santimetre uzunluğunda, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu bulunan, etli bir meyve olan yer incirinin C vitamini yönünden zengin olduğu, bu nedenle vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğinin bulunduğu kaydedildi. Alıntı

Kıbrıs’ta Yerel Adı 'Babutsa'
Kıbrıs'ta bol bulunan bir tür kaktüsün meyvesi olan dikenli babutsalar, özel yöntemlerle toplanıyor. Genelde Serdarlı bölgesinden toplanan bu lezzetli Akdeniz meyveleri, seyyar tezgâhlarda yine özel bir yöntemle soyularak satılıyor.



Dikenli Kaktüs İnciri ile burada tanıştık, çok sevdiğimiz meyvelerden biri artık..

Meğer görünüşüne aldanmamak gerekirmiş. İçi dışı bir değil ....
Dikeni bol olduğu için yenmesi biraz müşkül biz eldivenle yıkıyor sonrada kaşıkla yiyoruz en kolay yolu, bizce…


Hiç yorum yok: