11 Ekim 2012

UntitledMümin, havf ve reca arasındadır; peki ya cenneti garantilemiş gibi, kaygılardan azade yaşayan bir adam, sana dinden bahsediyorsa onda ahlak var mıdır?
Mümin helal lokmaya dikkat eden adamdır; peki ya bedava yemek bulunca helal haram sormadan yumulan bir adam, sana dinden bahsediyorsa, onda ahlak var mıdır?
Mümin tevazu sahibi adamdır, peki ya kendini mutlak haklı gördüğünden, mümin kardeşinin dini endişelerini gereksiz bulan, güya meseleleri çözmüş müstağni bir adam, sana dinden bahsediyorsa, onda ahlak var mıdır?
Mümin ilim sahibi, feraset sahibi adamdır; peki ya cehaletinin derinliğinden dolayı, cehaletinin farkında bile olmayan bir adam,sana dinden bahsediyorsa, onda ahlak var mıdır?
Mümin, edep haya sahibi,sır saklayan, ahde vefa gösteren adamdır; peki ya verdiği en basit sözü tutmayan, yalan söyleyen bir adam, sana dinden bahsediyorsa, onda ahlak var mıdır?
Müminin kıyafeti bir çifttir, temizdir, sadedir; peki ya elbise dolabı çeşit çeşit kıyafetlerle dolu olan bir adam, sana dinden bahsediyorsa, onda ahlak var mıdır?
Mümin az yer, az uyur, az konuşur; peki ya bir oturuşta üç kişilik yiyen, midesini şişirdikçe şişiren, çokbilmiş ve geveze, öğlene kadar malak gibi uyuyan bir adam, sana dinden bahsediyorsa, onda ahlak var mıdır?
Mümin nezaket sahibidir, usul adap bilir, kibardır, zariftir; peki ya oturup kalkmayı, söz alıp konuşmayı bilmeyen, diliyle kardeşini inciten ve kabalığının  farkında bile olmayan kaba bir adam, sana dinden bahsediyorsa, onda ahlak var mıdır?
Hamza
Ömer Faruk Dönmez

s.223

Hiç yorum yok: