26 Kasım 2008

Rengârenk


Yeni aldığım boncukların Renklerini çok beğendim cıvıl cıvıl, renk renk… Fotoğrafını çekip hatıra kalsın dedim




24 Kasım 2008

Dikenli Kaktüs İnciri / Babutsa / تين شوكي


Doğada kendiliğinden yetişen, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan ve halk arasında ‘yer inciri’ olarak ta bilinen dikenli incirin, sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç etkisi gösterdiği belirtiliyor. Sinop’un Karakum mevkisinde bol miktarda yetişen bilimsel ismi ‘opuntia ficus-indica’ olan yer incirinin, kaktüsgiller familyasında sınıflanan opuntia cinsinin tipik türü olduğu bildirildi.

Vatandaşların büyük rağbet gösterdiği yer incirinin dış dikenlerinin temizlenmesi sonrası rahatlıkla yenilebiliyor. Lezzet bakımından da farklı bir tada sahip olan türün, Frenk inciri, dikenli incir, kaynanadili adları da kullanılıyor.5-10 santimetre uzunluğunda, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu bulunan, etli bir meyve olan yer incirinin C vitamini yönünden zengin olduğu, bu nedenle vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğinin bulunduğu kaydedildi. Alıntı

Kıbrıs’ta Yerel Adı 'Babutsa'
Kıbrıs'ta bol bulunan bir tür kaktüsün meyvesi olan dikenli babutsalar, özel yöntemlerle toplanıyor. Genelde Serdarlı bölgesinden toplanan bu lezzetli Akdeniz meyveleri, seyyar tezgâhlarda yine özel bir yöntemle soyularak satılıyor.



Dikenli Kaktüs İnciri ile burada tanıştık, çok sevdiğimiz meyvelerden biri artık..

Meğer görünüşüne aldanmamak gerekirmiş. İçi dışı bir değil ....
Dikeni bol olduğu için yenmesi biraz müşkül biz eldivenle yıkıyor sonrada kaşıkla yiyoruz en kolay yolu, bizce…


22 Kasım 2008

Bileklik

Taşı ametist’e benzettim, satıcı bilmiyordu gerçek olduğunu söylüyor o kadar. Burada ki esnaflar dürüst olarak tanıdık, güven veriyorlar….

18 Kasım 2008

İnci Hakkında

İnci, deniz kökenli bir organizma olan molüsk (istiridye diye bilinen yumuşakça) içinde doğal bir şekilde oluşan değerli bir taştır. Doğal inci çok nadir bulunur. Bu sebeple günümüzde tüketiciye sunulan inciler kültür incisidir. Kültür incisi üretmek için istiridye veya midye içine bir kum tanesi veya boncuk yerleştirilir. Böylece istiridye harekete geçecek ve içindeki kum tanesi veya boncuğu sedef ismi verilen maddenin pürüzsüz katmanlarıyla kaplamaya başlayacaktır. Bu kristalize element inciye eşi bulunmaz renk ve görkemli parlaklığını vererek kabuğu oluşturmaya yardımcı olur.

Sağlıklı kültür incileri köklerine göre gruplandırılır. Bu kategoriler dört alandan oluşur:
İstiridye türleri
Coğrafi yerleşim
Tuzlu su
Tatlı su

Aşağıda resmini gördükleriniz James A.'ın sizlere sunduğu dört çeşit tuzlu su kültür incisidir. Bu çeşitlilikteki inciler dünyanın değişik yerlerinde bulunan tuzlu su inci çiftliklerinden toplanır.Renk
Gökkuşağı renklerinde inciler mevcuttur; gül rengi diye bilinen pembemsi, gümüş beyaz, yeşilimsi beyaz, krem rengi, altın tonları, gri, konyak ve siyah. Hem renkli hem de beyaz zeminli inciler için renk artırımı yapılabilir.
Boyut

Bir incinin çapı milimetre ile ölçülür. Çoğunlukla, inci ne kadar iri ise o kadar nadir ve kıymetlidir.

Biçim

İncinin ne kadar yuvarlak ve simetrik olduğu ne kadar kıymetli olduğunun göstergesidir. Sıra dışı bir şekilli asimetrik bir inci tipi olan Barok İncisi ilgi çekici ve yuvarlak incilere kıyasla daha uygun fiyatlıdır.
Yüzey
İnci üzerinde ne kadar az leke, renk değişimi, çatlak, benek varsa o derece kıymetlidir.Parlaklık
Parıltılı inci göz alıcıdır. İnci oluşum esnasında istiridye içinde ne kadar uzun tutulursa, inciyi kaplayan sedef tabakası o kadar kalınlaşır ve dolayısıyla incinin parlaklığı da aynı miktarda artar.



Tamını Okumak İsteyenler

17 Kasım 2008

Bana Göre Evlilik

Bana göre evlilik insanın uymak zorunda olduğu kutsal bir kurumdur.
Eğer Allah bana evli bir kadın ve anne olmak ödevini yüklerse, benim için ne kadar güç olursa olsun Allahın bana koca olarak verdiği kimseye karşı olan duygularıma bakmadan bu ödevleri elimden geldiği kadar bağlılıkla yerine getirmeye çalışacağım.

Tolstoy’un Savaş ve Barış 1 inci cildinden ilk dikkatimi çeken küçük bir kısım.


11 Kasım 2008

Kara Lahana Yemeği

Kara Lahana Yemeği

Libya’da kara lahana bulmak kolay değil. Dün eşime, arkadaşı, yetiştirdiği lahanadan vermiş. Şimdiye kadar yapmayı pek beceremiyordum her defa birine soruyordum.

Bugün evde lahanaya uygun ne varsa onlarla lahanayı pişirdim sadece fasulyeyi koymak istemedim..Öyle lezzetli oldu ki hemen tarifi yazıp arkadaşlarımla paylaşmak istedim ..

Malzemesi:
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 adet büyük boy soğan
2 yemek kaşığı biber salçası
2 bağ karalahana
Bir kase ince kıyılmış kavurma
3–4 yemek kaşığı bulgur
3–4 yemek kaşığı irmik
4 diş sarımsak

Pul biber, tuz

Yapılışı:

Öncelikle soğanları yağda kavuruyoruz. Kavrulan soğanlara biber salçasını ve önceden yıkadığımız karalahanaları ince ince kıyıyor ve tencereye ilave ediyoruz.

Bulguru ve kavurmayı da ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. Kapağını kapatıp beş dakika ateşte bırakıyor sonra üzerlerini geçecek kadar kaynar su ilave ediyor kısık ateşte pişiriyoruz.
Pişmeden yarım saat kala sarımsağı, irmiği, pul biber ve tuzu de ekliyoruz.