25 Mart 2009

İnci Nasıl Oluşur?


İnci nasıl oluşur?
Kültür incileri, canlı istiridyelere (Akoya veya güney denizi incileri) veya midyelere (tatlı su incileri) yerleştirilen ve genellikle doğal kabuktan bir boncuk veya etli bir doku parçası olan bir küçük uyarıcıdan elde edilir. İstiridyeler veya midyeler, uyarıcıya tutunan ve 'sedef' denilen bir madde salgılar. Ortaya çıkan sedef tabakaları incileri oluşturur.


Kaç yılda elde edilir?


Bir inci elde etmek genellikle birkaç yıl sürer. Midyelerin üç yıla kadar süren olgun bir yaşa gelmesi gerekir. İncinin tam büyüklüğüne ulaşması bir üç yıl daha sürebilir. İncinin oluşmasını sağlayan doğal uyarıcı inciyi şekil bozukluğuna uğratabilir ya da istiridye hastalıktan dolayı ölebilir. Beş ila 10 yıllık bir dönemin sonuna kadar, yalnızca istiridyelerin yüzde 50'si canlı kalır. Üretilen incilerden ise yalnızca yaklaşık yüzde 5 kadarı en iyi mücevher üreticileri için yeterli kaliteye ulaşır. Başından itibaren inci yetiştiricisi, birçoğu hiçbir üretimde bulunmayacak veya ölecek olan her istiridye için 100 dolardan fazla harcama yapar.

21 Mart 2009

Photoshop

Rüveyda ile Ömer



Kızımdan öğrendiğim basit bir Photoshop denemesi. Aslını görmek isteyenler.



19 Mart 2009

Katmer Poğaça


Mercan Poğaça
1 ½ Süt (ılık)
4 Çorba kaşığı pakmaya
1 Tatlı kaşığı şeker
½ Su bardağı sıvıyağ
50 gr. Tereyağı
2 Yumurta
2 Yumurta akı (sarısını üstü için ayırdım)
Un



28 Parçaya böldüm, küçük tabak büyüklüğünde açtım.
Yağlayıp dörder dörder üst üstte dizdim. Onları tekrar açtım, 7 adet yuvarlak yaklaşık 24 - 26 cm çapında oldular ve dörde bölüp iç malzemeyi koyup sardım.


11 Mart 2009

Ağaçlar Çoktan Çiçek Açtı



Çok ilginç, burada ağaçlar çoktan çiçek açtı.
Turunç ağacı da daha meyvesi üzerinde olduğu halde mis kokulu çiçekleriyle etrafa kokularını saçtı.
İncir ağacının yaprakları büyümeden meyvelerini vermeye başladı.


7 Mart 2009

Mevlid Kandili




"Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik."
(Enbiyâ, 107)

Sizin ve bütün İslam âleminin mevlid kandilini tebrik ediyorum. Allaha hakkıyla kul Resulullah’a Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimize hakkıyla ümmet olabilmek Rabbim nasip etsin. Âmin