31 Aralık 2008

Küpe

Kızımın yeni yaptığı bir küpe 4 TL.

26 Aralık 2008

Hicri Yılbaşı / Islamic New Year / عام هجرى

Hicri Yılınızı Tebrik Eder Hayırlara Vesile Olmasını Rabbimden dilerim.

Hicrî Yılbaşı (1 Muharrem 1430)-29 Aralık 2008

اللهم اجعل عامنا الهجري الجديد عام خير ونصر وسعادة لكل المسلمين

كل عام وانتم بخير

Happy New Islamic year to all Muslims.

May Allah (subhana wa ta'ala) open our eyes, ears, hearts and minds to other people.


“Muharrem” ayı, İslâmî (hicrî-kamerî) senenin birinci ayı ve Kur’ân-ı kerîmde kıymet verilen 4 aydan biridir. Kıymet verilen dört aydan diğerleri ise, Zilka’de, Zilhicce ve Receb aylarıdır. (Tevbe sûresi, 36. âyet)

“Hicrî-Kamerî Takvim” Sevgili Peygamberimizin, Mekke’den Medîne’ye hicret ettiği sene, başlangıç kabûl edilir.

Müslümanlar da kendi yılbaşı gecelerinde ve günlerinde müsâfeha ederek, telefonla veya mektup yazarak tebrikleşirler.

Birbirlerini ziyaret eder ve hediye verirler. Yeni yılın, birbirlerine ve bütün Müslümanlara hayırlı ve bereketli olması için dua ederler. Büyükleri, akrabayı, âlimleri evinde ziyâret edip duâlarını alırlar. Bugün de, bayram gibi temiz giyinip, fakîrlere sadaka verirler.

“Nafile oruç tutacaksan Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, o günde, Allahü teâlâ, geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün tevbe edenlerin günahlarını da affeder.” [Tirmizî]

Mübârek gün ve geceleri ihyâ etmeli ve saygı göstermelidir. Saygı göstermek, günâh işlememekle olur. Allahü teâlâ, “Bu gecelerde yapılan duâ ve tevbeleri kabûl ederim” buyuruyor. Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı için, mübârek gecelere kıymet vermiş, o gecelerdeki, duâ ve tevbeleri kabûl edeceğini bildirmiştir.Alıntı

Tamamı

24 Aralık 2008

Zencefil (Ginger - زنجبيل )

İştah açıcıdır,

Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar,

Mideyi düzenler,

Mide bulantılarını giderir,

Mide ağrılarında ve hazımsızlıkta iyi bir seçimdir,

Bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar,

Solunum yollarını açar,

Kanın yapısını daha akışkan hale getirir(ki bu kalbin daha rahat çalışmaı demektir)

Vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir.

Zencefil gerçekten iyi bir anti oksidandır(oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur)

Kalp ritminin düzene girmesini sağlar,

Özellikle romatizmal rahatsızlıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.

Baş ağrılarını gidenci özelliği vardır,

Uykuyu rahatlatır,

Kandaki kollesterolu diğer birçok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür,
Bu ve buna benzer daha birçok faydaları vardır zencefilin. Alıntı


Eşimden Zencefil istemiştim, kökünü de getirmiş bu sayede nasıl bir bitki olduğunu yakından gördük.

İkiye böldüm, hala yaştı tadı da çok acıydı. Dün kesip az bir çorbaya katmıştım çok az olduğundan herhalde çorbanın tadında bir değişiklik yoktu.

Çok faydalı bir bitki olduğundan bundan sonra artık bizimle inşallah

Faydaları



18 Aralık 2008

Akik

Akik Taşının Fiziksel Etkileri İçin Buraya Baka Bilirsiniz

17 Aralık 2008

Mantı

Malzemeleri:

1 su bardağı su

2 yumurta

Tuz

Aldığı kadar da un


Bu da Kolay Mantı

İki hafta önce kalıp kullanarak yapmıştım…


Mantı Nedir

Mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan etli hamur yemeğidir. Türk mutfağının olduğu kadar diğer Orta Asya mutfaklarının da bir parçası olan mantı, eski SSCB ülkelerinde de popüler bir yiyecektir. Orta Asya 'dan Anadolu'ya göçebe Türkler tarafından getirilmiştir. Bazı yörelerde mantıya "tatar böreği" denilmesi, mantının göçebelikle olan ilişkisini doğrulamaktadır. Mantı, Uzak Doğu’da baozi ve mandu adları ile anılan etli/sebzeli hamur yemeklerine benzemektedir.

Kazak mutfağına mantı yapımı: Hamur parçalarının içine koyun ya da at eti kıyması konulur, buharda pişirilir, karabiber ekilir, doğranmış balkabağı eklenir. Üstüne tereyağı, ekşi krema ya da soğan sosu dökülerek servis yapılır.


Kırgız mutfağında mantı yapımı: Hamur parçalarının içine koyun eti, dana eti, patates ve balkabağı gibi malzemelerden biri ya da birkaçı konulur. Yağ eklenir. Eklenen yağ, mantıyı daha sulu ve lezzetli yapar. Buharda veya suda haşlanarak ya da yağda kızartılarak pişirilir. Üzerine genellikle tereyağı konur ve ekşi krema, özel domates sosu veya sirke ve karabiber ile lezzetlendirilen taze soğan halkaları ilave edilerek servis yapılır.

Çocukların sevdiği bir yemektir. Pişirmesi zahmetli ve zaman alıcıdır. Mantı pişirmek, çocukların da dâhil olduğu bir aile aktivitesidir


Türk mutfağında mantı yapımı: Üzerine sarımsaklı yoğurt, salça ve erimiş tereyağı dökülerek ve sumak, kuru nane, kırmızıbiber ekilerek servis yapılır. Türkiye'nin en güzel, en çok sevilen yöresel yemeklerinden biri olarak sunulmaktadır. Mantı kayseri ile özdeşleştirilmiştir. Ayrıca Kırşehir, Adana, Aksaray, Çorum, Mersin, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat gibi illerde geleneksel olarak yapılmaktadır. Son yıllarda Türkiye'nin her yerinde yapılmakta, hatta yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının özlem gidermek için yaptığı da bilinmektedir. Mantı en güzel Kayseri'de yapılır.Alıntı

9 Aralık 2008

Çok Tatlı Narlar

Nar (Punica granatum), Lythraceae familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen, bir meyve türü. Kaynak


Nar ekşisi nasıl yapılıyor, merak edip baktım çok ilginç yapım aşaması, görmek isteyen buyursun…

Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?


Bu Fotoğraf Alıntı

8 Aralık 2008

Karabamya (Afrika Bamyası)



Mekke gülü Narçiçeği diyenler de var Latince Hibiskus
Burada da Kargede diyorlar.
Tabiî bir içecek olduğundan meyve suyu yerine bayram için hazırladım, gelene :) ikram edeceğim inşallah.
Sıcak olarak aynen kuşburnu çayının tadına benziyor. Meğer renk verdiği için kuşburnuna da katılıyorlarmış…

Karabamya (Mekke Gülü) Şurubu İçin
2 su bardağı Kargede
2 su bardağı Şeker
2 Litre su

Kargede yi önce yıkadım. Bütün malzemeler ile birlikte biraz kaynatıp soğuttum sonra süzgeçten geçirdim. Biraz koyuca yaptım ki sulandırıp açmak için.






10’a Yakın Türü Bulunuyor


Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli de “Hibiskus”un 10’a yakın türünün bulunduğunu söyledi.

Hibiskusun Türkiye’de sadece “trionum” diye adlandırılan türünün Çanakkale, Kırklareli, İstanbul, Kastamonu, Konya ve Mersin illerinde doğada bulunduğunu vurgulayan Düzenli, diğer türlerinin ise kültür bitkisi olarak yetiştirilebildiğini belirtti.
Düzenli, şunları kaydetti:
“Hibiskusun değişik türleri değişik amaçlarla kullanılıyor, her türünün kökeni farklı ülkelere dayanıyor. En yaygın olanlarının anavatanı Afrika ve Asya. Afrika bamyası ya da kara bamya olarak bilinen türünün çiçeği haşlanıp diyabet hastalarında şeker düşürücü olarak kullanılıyor. Bu türün yapraklarını ıspanak gibi sebze olarak kullananlar da var. Çiçeği ayrıca kabızlık tedavisinde de değerlendiriliyor. Koku verici ve aynı zamanda çay olarak kullanılıyor.”
Hibiskusun, çevre duvarı gibi değerlendirilen çit bitkisi var. Bamyaya benzer kırmızı çiçekler açan bodur ağaç şeklindeki türünün anavatanı Çin. Hibiskusun bu türü halk arasında (Japon gülü ya da Çin gülü) olarak tanınıyor.”